Home / Castle Of Lekurs

Untitled-8

Kalaja e Lëkurësit është sot vetëm një kala e shekullit të XVI me vlera turistike, e një ish fshati të lashtë. Historia Mendohet nga historianët të jetë ndërtuar rreth viteve 1537, në kohën kur Sulltan Sulejmani sulmoi Korfuzin dhe i lindi si domosdoshmëri kontrolli i Skelës së Sarandës dhe rrugës që kalon Sarandë-Butrint. Ne vitet 1878 fshati sulmohet nga 800 andarte greke dhe per ate kohe kendon populli kendon: Në Lëkurës u zu dufeku,/ … Islam Fterra armë larë,/ U vra në uxhum të parë. Vete zhdukja e ketij fshat dhe emigrimi i popullsise ne Itali vjen si pasoje te anderteve greke.
Pozicioni Kalaja ndodhet midis rrënojave të fshati Lëkurës mbi majën e një kodre të lartë që ngrihet sipër qytetit të Sarandës. Ka një pozicion të veçantë strategjik nga ku mund

Untitled-9

tëshikoni gjithë qytetin e Sarandës dhe rrugën që shkon në Butrintit, gjithashtu mund të shijoni dhe një panoramë të ishujve të Ksamilit. Ka formë katrore me dy kulla të rrumbullakëta të vendosura në VP dhe JL. Katrori me dy rrumbullake ne diagonale është simboli i lëkurëpunuesve në mesjete ne këto zona. Kati i parë ka shërbyer si depo. Kuptohet nga pozicioni i vendosjes që qëllimi kryesor i ndërtimit të kalasë ishte vrojtimi i detit. Lartësia e mureve arrin 6,7-7 m trashësia e tyre deri në 2 m. Sot në Lëkurës funksionon një bar-restorant me arkitekturë të hershme dhe tepër bashkëkohore, ofron një shërbim ideal. Është kthyer në një nga pikat më të bukura turistike dhe nga më të frekuentuarat për çdo turist që viziton Sarandën.
 
 
 
Chat with Visit Ksamil
error: © 2018 Visit Ksamil Albania. All Rights Reserved
Site Protection is enabled by using WP Site Protector from Exattosoft.com