Menu

Contact : +355 67 56 35 666

Butrint

The Microcosmos of Mediterranean

Më vonë, përjetoi një periudhë prosperiteti nën administrimin bizantine, e cila u pasua nga një periudhë e shkurtër e sundimit venecian dhe braktisjes eventuale të qytetit në kohët e mesjetës së vonë. Gjendja aktuale e faqes arkeologjike tregon gjurmët e të gjitha periudhave të kaluara të qytetit.

Objektet më të lashta që gjenden në vendin arkeologjik të Butrintit janë një çekan me gurë dhe një bosht që i përket gjysmës së dytë të mijëvjeçarit të dytë Para K. Krist.

Hekateu përmendet për herë të parë në qytet në fund të shekullit të gjashtë përpara. Krishti, duke pohuar se qyteti ishte ndërtuar sipas Trojës dhe se origjina e emrit i referohet sakrificës së një demi, Buthrotos, të dhënë nga princi Trojan Eneas në rrugën e tij drejt Dodonës. Gjatë periudhës së hershme, Butrinti ishte qendra e fiseve kaonike, më vonë u bë pjesë e mbretërisë së Epirit.

Në vitet 1926-1936 arkeologu italian Luigi Ugolini udhëhoqi gërmimet në Shqipërinë jugore, duke u fokusuar në punën e tij në Butrint dhe Finiq, ku zbuloi Baptisterinë, teatrin, bazilikën, banjot publike, gjimnazin, tempullin në Minerva, Skea portë dhe portë Lion e mureve të lashta dhe kështjellës, shumë shtëpi, dhe një numër të madh të objekteve dhe statujat e rërës me vlerë të paçmueshme.

Objektet më të jashtëzakonshme të zbuluara në teatrin e Butrintit janë statuja e Apolonit, perëndeshës së Butrintit, kreut të mermerit të Zeusit, portretit të Agrippinës, kreut të Livia dhe shumë epigrafeve latine dhe greke. Pjesë të qytetit u rindërtuan gjatë shekullit të pestë Para Krishtit.

Monumente të tjera të Butrintit janë kalaja e kanalit Vivari të ndërtuar gjatë kohës së Ali Pashë Tepelenës, kalaja trekëndore e ndërtuar prej tij dhe kulla veneciane e ndërtuar në kohën kur venecianët kontrollonin hyrjen në këtë zonë.